5/2023. (IV. 26.) A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Tiborszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Tiborszállás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések
  2. §

A rendelet hatálya kiterjed a Tiborszállás Község közigazgatási területén lévő, Tiborszállás Község Önkormányzata (a továbbiakban: fenntartó) tulajdonában lévő, Tiborszállás 044/20 és 048/4 hrsz-ú köztemetőre (a továbbiakban: temető).

  1. §

(1) A temető fenntartásáról a fenntartó gondoskodik.

(2) A temető üzemeltetését, továbbá a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdés alapján a 8. § szerint meghatározott szolgáltatásokat a fenntartóval kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft (4400, Nyíregyháza, Pazonyi tér 5) (továbbiakban: üzemeltető) látja el a rendeletben, valamint a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglalt feltételek szerint.

  1. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai
  2. §

(1) A temető nyitvatartási ideje:

  1. a) április 1-től – október 30-ig 6.30-20.00 óra,
  2. b) november 2-től — március 31-ig 7.00-17.30 óra,
  3. c) október 31-én és november 1-jén 6.30-21.00 óra.

(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja. 12 éven aluli gyermek a temetőbe csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

 

  1. §

A temetőben meggyújtott gyertyát – a zárt mécses kivételével- távozás előtt annak, aki meggyújtotta, el kell oltania.

  1. §

A temetőben biztosított vízvételi helyeken a vízvétel csak a temető használatához szükséges módon és mértékben megengedett.

  1. §

(1) A temetési hely feletti rendelkezési joggal rendelkező jogosult köteles

  1. a) a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni,
  2. b) az ültetett növényzetet ápolni,
  3. c) a sírok közötti oldaltávolság feléig a területet gondozni,
  4. d) a sírhely és a sírjel állagának megóvásáról gondoskodni, a biztonságos használatot veszélyeztető állapotot megszüntetni.

(2) A díszsírhelyek gondozására az (1) bekezdésben meghatározott szabályokat kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy az ott megjelölt kötelezett hiánya esetén a díszsírhelyek gondozására a fenntartó költségére az üzemeltető köteles.

(3) A temetési hely gondozása során biztosítani kell, hogy az ezzel összefüggő tevékenység:

  1. a) ne eredményezze a szomszédos temetési helyek beszennyeződjenek és sérülését,
  2. b) mások kegyeleti érzéseit ne sértse,
  3. c) mások sírgondozási tevékenységét, továbbá az utakon való közlekedést ne akadályozza,
  4. d) a búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

6/A. §

(1) A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak, így különösen koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák helyezhetők el.

(2) A kegyeleti tárgyak nem terjedhetnek túl a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén.

(3) A (2) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető határidő tűzésével köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját a jogszerű állapot helyreállítására írásban felszólítani, ennek eredménytelensége esetén a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére a túllógó kegyeleti tárgyat eltávolítani.

6/B. §

  • A sírhely fölé épített síremlék, sírbolt, sírjel, szegélykő, valamint a temetési helyre ültetett növényzet nem terjedhet túl a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén.

 

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető határidő tűzésével köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját a jogszerű állapot helyreállítására írásban felszólítani, ennek eredménytelensége esetén a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére a túllógó növényzetet visszanyesni, eltávolítani.

(3) A temetési helyen, annak közvetlen környezetében, valamint a köztemető területén csak az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethetők 0,8 méternél magasabbra növő növények.

(4) A (3) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető határidő tűzésével köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját a jogszerű állapot helyreállítására írásban felszólítani. A felszólítás eredménytelensége esetén a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére a szabálytalanul ültetett növényt az üzemeltető eltávolíttatja.

  1. §

(1) A temetőben hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kell elhelyezni.

(2) A temetőbe csak segítő vagy szolgálati kutya vihető be.

(3) A temetőbe gépjárművel behajtani és ott parkolni kizárólag a temetőnek erre a célra kijelölt parkolójában megengedett. Ezt meghaladóan a temető területére csak a halottat szállító, a súlyos mozgássérült, mozgásképtelen személyt szállító, a megkülönböztetett jelzést használó, a temetőbe munkavégzés céljából behajtani szándékozó, valamint a temetési szertartást végző személyek szállítását végző jármű hajthat be.

  1. Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások
  2. §

Kötelező a temetőn belül az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele az alábbi szolgáltatások esetén:

  1. a) az elhunyt hűtése,
  2. b) az elhunyt ravatalozása,
  3. c) az elhunytnak a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása,
  4. d) a sírbahelyezés,
  5. e) sírásás, sírhelynyitás
  6. f) a visszahantolás,
  7. g) az újratemetés,
  8. h) az exhumálás,
  9. i) az urnaelhelyezés.
  10. A temetési hely gazdálkodási szabályai
  11. §

(1) Egyes urnasírhelyben legfeljebb 2 urna, kettes urnasírhelyben legfeljebb 4 urna helyezhető el.

(2) Urnasírboltban legfeljebb 4 urna helyezhető el a talajszint alatt, továbbá legfeljebb 2 urna talajszint felett az urnasíremléken.

  1. §

Nem kell az elhunytat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre eltemetni az alábbi esetekben:

  1. a) a kettős sírhelybe való temetés,
  2. b) a rátemetés,
  3. c) a díszsírhelyre történő temetés.
  4. §

(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

  1. a) a koporsós temetés és rátemetés esetén a betemetés és a rátemetés napjától számított 25 év,
  2. b) sírbolt esetén 60 év.
  3. c) urnasírhely és urnasírbolt esetén 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (1) bekezdés szerinti időtartamra újraváltható.

  1. A sírhelyek méretei
  2. §

(1) Koporsós temetés esetén az egyes sírhely

  1. a) szélessége: 95 cm, gyermek halott esetén 65 cm,
  2. b) hosszúsága: 220 cm, gyermek halott esetén 150 cm.

(2) Hamvasztásos temetés esetén az egyes urnasírhely

  1. a) szélessége: 65 cm,
  2. b) hosszúsága: 80 cm.
  3. §

(1) A 2 személyes sírbolt

  1. a) szélessége 180 cm,
  2. b) hosszúsága 220 cm.

(2) A 4 személyes sírbolt

  1. a) szélessége 240 cm,
  2. b) hosszúsága 220 cm.

(3) A 6 személyes sírbolt

  1. a) szélessége 320 cm,
  2. b) hosszósága 220 cm.
  3. §

(1) A kizárólag talajszint feletti urnaelhelyezés esetén, valamint talajszint alatti legfeljebb 2 urna elhelyezése esetén az urnasírbolt

  1. a) szélessége 65 cm,
  2. b) hosszúsága 80 cm.

 

(2) A talajszint alatti, 2-nél több urna elhelyezése esetén az urnasírbolt

  1. a) szélessége 90 cm,
  2. b) hosszúsága 80 cm.
  3. §

(1) Temetés esetén:

  1. a) a sírhelyek egymástól való oldaltávolsága 60 cm,
  2. b) a sorok közötti távolság legalább 60 cm, legfeljebb 100 cm.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a fej-fej melletti sírhelytáblák sorai között a fejrészek közötti távolság 30 cm lehet, a sorok között pedig 1,5 méter távolságot kell hagyni.

  1. Sírjelek
  2. §

A temetőben csak olyan sírjel létesítése, továbbá a meglévő sírjelek olyan felújítása, megengedett, amely a temető vagy a sírhelytábla megfelelő további kialakítását, gondozását, karbantartását, a temetői infrastruktúra használatát nem akadályozza.

  1. A díszsírhelyekre vonatkozó eltérő rendelkezések
  2. §

Díszsírhelyek a temetőnek kifejezetten erre a célra kialakított területén fenntartott sírhelyek.

  1. §

A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása mellett – az elhunyt özvegye, valamint élettársa is elhelyezhető.

  1. A temetési szolgáltatás, valamint a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának rendje
  2. §

A sír kiásását megkezdeni csak azt követően lehet, hogy a megrendelő igazolja annak megváltását. A sírt szabályos méretek szerint úgy kell kiásni, hogy a sírgödörbe a betemetés biztonságosan végrehajtható legyen, ne veszélyeztesse az élet-és vagyonbiztonságot vagy mások érdekeit.

  1. §

A ravatalozó helyiséget az üzemeltető a temetés előtt legalább 1 órával köteles kinyitni, és az eltemettetők valamint a gyászolók rendelkezésére bocsátani.

 

  1. §

(1) A temetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a temető üzemeltetőjének a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni.

(2) A temetőben a síremlék felállítására, egyéb munkák végzésére hétfőtől péntekig nyitva tartási időben kerülhet sor. A síremlék felállítása, felújítása csak a temetések idején kívüli időszakban történhet.

(3) A temető területére csak kész síremlék, valamint sírbolt és a sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyagot szabad bevinni. Az anyag tárolási helyét és módját az üzemeltető jelöli ki.

(4) A síremlék felállításakor, javításakor keletkezett hulladékot, törmeléket a kivitelező köteles a munka befejezésekor elszállítani.

  1. Díjak
  2. §

(1) A temetési hely megváltásáért, újraváltásáért díjat kell fizetni.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(3) A temetkezési szolgáltatóknak a temetői létesítmények használatáért, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért díjat kell fizetni.

  1. §

A 22. §-ban meghatározott díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

  1. §

A temetőbe történő behajtásért nem kell díjat fizetni.

  1. Záró rendelkezések
  2. §

Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

  1. §

Hatályát veszti a temetőről és a temetkezésről szóló 15/2000. (XII. 1.) önkormányzati rendelet.
-140-

 

 

  1. melléklet az 5/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

A temetőben alkalmazandó díjak

  1. Temetési helyek megváltásának, újraváltásának díjai:
  2. a) egyes sírhely: 5.000 forint
  3. b) kettes sírhely: 10.000 forint
  4. c) egyes urnasírhely: 5.000 forint
  5. d) kettes urnasírhely: 10.000 forint
  6. e) urnasírbolt: 8.000 forint
  7. Temetőfenntartási hozzájárulás díja: 600 forint/alkalom.
  8. Létesítmény igénybevételi díjak:
  9. a) ravatalozó igénybevételi díja: 10.000 forint/elhalt
  10. b) halott hűtő igénybevételi díja: 600 forint/nap
  11. Az üzemeltető által biztosított
  12. a) az elhunyt hűtésének díja: 700 forint/nap/elhunyt
  13. b) az elhunyt ravatalozásának díja: urnás temetés: 16.000 forint/urna, koporsós temetés 24.000 forint/elhunyt
  14. c) az elhunytnak a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításának díja: 13.300 forint/elhunyt
  15. d) a sírbahelyezés díja: 16.000 forint/sírhely
  16. e) sírásás, sírhelynyitás díja: 24.000 forint/sírhely
  17. f) a visszahantolás díja: 23.000 forint/sírhely
  18. g) az újratemetés díja: 32.750 forint/temetés
  19. h) az exhumálás díja: 67.100 forint/elhunyt
  20. i) az urnaelhelyezés díja: 36.000 forint/urna

 

Kategória: 2023 év rendeletei | A közvetlen link.